GREENCAJT

Dr. Jane Goodall: ‘Ako ljudi uništavaju životinje, biljke i okoliš, uništavaju i sami sebe’

GREEN.HR

Naše zdravlje ovisi o onima čiju dobrobit mi ugrožavamo, zbog čega je nužno stati na kraj zanemarivanju utjecaja klimatskih promjena i uništavanju ekosustava, istaknula je najpoznatija svjetska antropologinja dr. Jane Goodall na otvorenju vodećeg zelenog festivala u regiji koji se do nedjelje održava na prostorima stare zagrebačke Tvornice električnih žarulja (TEŽ) i u Rougemarin parku, a bavi se gorućim pitanjima današnjeg društva. Greencajt je službeno otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, u društvu direktora Festivala Vinka Filipića te direktorice Turističke zajednica Grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević FOTO: Matej Grgić

Okupljeni su na uvodnom panelu „Pametni gradovi“ imali priliku čuti kakvi su izgledi da Zagreb do iduće godine dostigne Osijek po pitanju zbrinjavanja i razvrstavanja otpada te koje su sličnosti između Berlina i Virovitice.Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević, gradonačelnik grada Osijeka Ivan Radić, gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić i zastupnica u Berlinskom parlamentu Klara Schedlich, potaknuti gorućim temama o održivijoj budućnosti hrvatskih gradova, raspravljali su o budućim smart city rješenjima, prioritetima u prometu, kao i o pametnim primjerima ozelenjivanja funkcioniranja gradova prema europskim standardima.

Panel “Pametni gradovi” – Petar Štefanić, Klara Schedlich, Mišel Jakšić, Tomislav Tomašević i Ivan Radić FOTO: Matej Grgić

„Većina građana već sad odvaja otpad i reciklira, no do sad je taj sustav bio nepravedan. Bitno je simulirati stanovništvo, no trebat će vremena za tranziciju, tako je svaki grad krenuo. Mijenjanje navika nije lagan posao, ali ustrajni smo u tome uspjeti“, osvrnuo se Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Petak i subota su rezervirani za brojne zanimljive i edukativne panele, predavanja i diskusije velikih domaćih i svjetskih stručnjaka, s ciljem podizanja svijesti o utjecaju klimatskih promjena i održivijem načinu života. Posjetitelji imaju priliku obići jedinstvenu Expo zonu koja donosi izložbu najnovijih modela električnih i hibridnih automobila, ali i uživati u mirisnim delicijama veganske i vegeterijanske kuhinje s potpisom hrvatskog poznatog chefa Marina Medaka, dok večer donosi dobre ritmove i zabavu za pamćenje poznatih hrvatskih glazbenika.

Publika na otvorenju Greencajta FOTO: Matej Grgić

Sve dodatne informacije o festivalu dostupne su na službenim kanalima:

Greencajt.hr

Greencajt FB

Greencajt IG