GREENCAJT

Green Prix priznanja i nagrade dodijeljene najboljima u promicanju održivosti

GREEN.HR

Treću godinu za redom dodijeljene su nagrade onima koji promoviraju održivost, ističu važnost klimatskih ciljeva, nude rješenja te su svojim djelovanjem pridonijeli zaštititi okoliša u Republici Hrvatskoj, a i šire. Riječ je o prestižnoj i nacionalnoj nagradi za okoliš – GREEN PRIX. Na dodjeli su se okupili svi finalisti i nominirani u kategorijama: Zeleni startup, Na mladima svijet ostaje, Zelena inovacija. Misli globalno, djeluj lokalno, Zelena kampanja, Utjecaj na zajednicu. Sedma kategorija, izbor za Green Lidera godine, ujedno je jedina kategorija u kojoj je ključnu ulogu imala upravo publika, dok je u osmoj kategoriji po prvi puta nagrađen najinspirativniji govornik.

U novoj kategoriji, Zeleni startup, prvo priznanje osvojio je startup pod imenom Dreamhood Wallpapers, dok je pobjednikom proglašen Silvan – natural handmade cosmetics čiji su proizvodi brenda osmišljeni su kako bi korisnici dobili ono najbolje iz prirode i vjeruju da će time sve potaknuti da budu sudionici održivosti. Kategorija Na mladima svijet ostaje je sigurno jedna od kategorija koja želi što više uključiti djecu i mlade od malih nogu u zelene teme, informirati ih o zaštiti, očuvanju okoliša i prirode. Dodijeljena su dva priznanja i nagrada za 3 najbolja projekta. Drugo priznanje dobila je Osnovna škola Ladimirevci za projekt Živimo zelenije i održivije!, prvo priznanje osvojio je Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj za projekt Zero Waste Catering Lab project, dok je pobjednikom u ovoj kategoriji proglašena IV. osnovna škola Bjelovar za projekt Drvokod koji se bazira na označavanju drveća školskog okoliša QR kodovima koji se skeniranjem koriste za prikaz web stranice drveta te njihovim karakteristikama.

U kategoriji Zelene inovacije drugo priznanje osvojile su MIRET ekološke tenisice, prvo priznanje je osvojio Projekt O2 za Sadnju šuma uz pomoć bespilotnih letjelica, a od svih prijavljenih, inovacija koju je žiri ocijenio s najviše bodova je Ericsson Nikola Tesla za projekt WaterQ kojim žele pomoći svima da dobiju ispravne informacije o kvaliteti vode i da znaju kakvu vodu piju.

U kategoriji Misli globalno, djeluj lokalno nagrađene su jedinice lokalne i područne samouprave koje su ostvarile najveći iskorak u provedbi klimatskih ciljeva na svom području. Drugo priznanje pripalo je Gradu Splitu za projekt Biraj biciklu!, prvo Krapinsko-zagorska županija za projekt Sunce na dlanu – Program izgradnje sunčanih elektrana na krovovima, dok je nagradu odnijela Međimurska županija za Certifikaciju za Green Destination iy koje su poručili svima da budu zeleni i održivi, jer je to zaista važno.

U kategoriji za Zelenu kampanju – pojedinci, tvrtke, udruge i kompanije odlučile su potaknuti promicanje klimatskih ciljeva kroz jasnu komunikaciju koja je ostvarila veliki medijski doseg i utjecala na rast svijesti u cjelokupnom društvu. Od svih prijavljenih, nagrađena su najbolja tri projekta koji su ušla u finale. Drugo priznanje osvojila je Biobaza za projekt S.O.S. Save Our Sea, prvo priznanje prema ocjenama Povjerenstva osvojila je kampanja GigaBEEtno – A1 Hrvatska i Go2Digital, dok je pobjednik u kategoriji Zelena kampanja za 2023. godinu  HEARTH thinking&doing agencija za projekt CO2MPENSATING BY PLANTING koji je usmjeren prema poduzećima, institucijama i drugim organizacijama koje sadnjom stabala žele nadoknaditi emisije CO2, neutralizirati ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu.

Dokaz kako Green prix povezuje ljude, najbolje pokazuje kategorija Utjecaj na zajednicu koja se dodjeljuje najboljim fizičkim i pravnim osobama koje su svojom aktivnošću doprinijele postizanju klimatskih ciljeva na nacionalnoj i regionalnoj razini i upravo je u ovoj kategoriji žiri imao jaku puno posla. Dva projekta imala su jednak broj bodova te su drugo priznanje osvojili Udruga Tatavaka za Klimatski kolaž i Valamar Riviera za ESG strategiju 2025. Dobitnik prvog priznanja je Hrvatska pošta za Zelene inicijative, dok je ovogodišnji pobjednik koji se najuspješnije iskazao u zajednici Kaufland za projekt Kaufland škola voća i povrća. Cilj ovog projekta je jačanje svijesti o potrebi zdrave prehrane i njenom utjecaju na zdravlje djece te pružanje mogućnosti za zdravu prehranu djeci koji provide već sedmu godinu zaredom i kroz koji su donirali preko 700 tona voća i povrća.

Po izboru publike proglašen je i novi Greenlider za kojega su bili nominirani: David Pejić, mladi poduzetnik koji je proglašen najboljim ekološkim poljoprivrednikom u Europi, Hrvoje Jurić, biciklist, avanturist i fotograf koji putuje oko svijeta s biciklom u pratnji svojih najboljih prijatelja, psima Enom i Maxom i ukazuje na posljedice klimatskih promjena, Darija Walter, aktivistica i predsjednica Udruge PLANTaža iz Osijeka, Marina Matijević, pokretačica web stranice Ja bolji građanin i eko aktivistica, koja daje korisne savjete o odvajanju otpada,  Zvonimir Kalić, mladi poljoprivrednik koji sa svojom obitelji u slavonskom Vrpolju uzgaja konoplju, a zahvaljujući OPG-u zaposlio je brojne Slavonce i tako pokrenuo ruralni razvoj u svom kraju, Antun Ponoš, urednik je i voditelj emisije ‘Kućni ljubimci’ koja je proslavila uspješne 33 godine, a spasio je više od 100.000 životinja, Matija Žulj, osnivač i direktor agro – tech tvrtke AGRIVI, koja je lider u digitalizaciji poljoprivredne proizvodnje te je proglašen jednim od ambasadora Europskog vijeća za inovacije, Silvija Kolar – Fodor, autorica, biovrtlarka i aktivistica koja je pokrenula web stranicu Biovrt gdje dijeli svoje znanje o uzgoju zdrave hrane i Lori Brnčić, vlasnica zero waste kafića Filteraj koja nudi kupovinu u rinfuzi, a je odnio Zvonimir Kalić i njegov OPG Kalić uz poruku da je sretan i zahvalan, jer su dokazali da marljivim rukama kopaju, pljeve, beru i pokazuju da se na taj način može uspjeti. 

Ove je godine u kategorije Green Prix-a dodana još jedna, a to je kategorija najinspirativnijeg govornika kojim je proglašen Hrvoje Jurić. “Dobiti nagradu jer živim svoj život najbolje što znam – hvala vam! Mirno spavam, budim se u prirodi sa svoja dva psa u Alpama i to je ono što najbolje znam.”, emotivno je poručio Jurić.

Na kraju festivala, organizator Greencajta Vinko Filipić zahvalio je svima koji su prepoznali projekt i podržali ga. “Najvažniji je od svega osjećaj da ono što radimo nailazi na kvalitetan feedback na festival kojemu su osnovni ciljevi – da educiramo, povezujemo i najvažnije – da inspiriramo. Želimo da odete odavde sa željom da i vi mijenjate svijet!”