GREENCAJT

Greencajt festival obvezao se na osam zelenih pravila. Pridržavajte ih se i vi!

“Okreni novi list” više nije floskula, a "cajta" za okoliš je sve manje. Tako je prvi Greencajt festival odlučno objavio svoj Green Manifesto, odnosno osam točaka kojih će se pridržavati tijekom trodnevne manifestacije, ali i kasnije.

GREEN.HR

Ostala su još dva dana do prvog Greencajt festivala koji će tijekom trodnevnog održavanja u Rougemarin parku u Zagrebu donijeti pregršt zanimljivih sadržaja. Paneli o gorućim temama današnjice, edukativne radionicemodni buvljaksajam OPG-ova samo je dio ove zelene manifestacije kojoj je cilj da se svim ljudima približi zeleni način života te da ih skupina zelenih entuzijasta naprosto GREENspirira. Kako bi i sam festival koji se održava od 1. do 3. listopada u organizaciji Green.hr platforme protekao u što je više moguće zelenim i održivim navikama, Greencajt festival objavio je i svoj Green Manifesto. Evo čega će se odlučno pridržavati, a slijedite ga u tome i vi.   

#greenspiracija 1 RETHINK

Svjesni smo koliko je teško promijeniti svakodnevne navike. Zato organizacijom Greencajt festivala svim posjetiteljima želimo pružiti podršku i praktične primjere kako početi živjeti “zelenijim” životom te inspiraciju da #okreninovilist filozofiju provedu u djelo korištenjem održivih materijala, odvajanjem otpada i biranjem pametnih rješenja. 

#greenspiracija 2 REUSE

Kako organizirati zero waste festival? Izazovno, ali ne i nemoguće. Imamo puno skladište stvari koje žude da ih ponovo iskoristimo, a one koje nemamo ćemo pokušati posuditi ili iznajmiti. 

#greenspiracija 3 RECYCLE

Što je otpad ako nije smeće? Sirovina. Zadatak svih nas  je  da sav festivalski otpad poput stakla, papira, biootpada i  plastike pronađe svoj put do stanica za razvrstavanje otpada. Jedino pravilnim razvrstavanjem, otpad ne postaje smeće nego sirovina za reciklažu. 

#greenspiracija  4 REPLACE

Kako zamijeniti standardne načine korištenja električne energije? Solarnim panelima! Koristit ćemo ono što priroda nudi, a da joj to ujedno i vratimo. Uvodit ćemo što više alternativnih izvora energije poput solarne. 

#greenspiracija 5 REMEMBER

Priroda pamti svaki put kada koristimo prijevoz na fosilna goriva. I zato bi nas veselilo da posjetitelji Greencajta pri dolasku koriste bicikle, jer smo s partnerom koji ima široku mrežu bicikala dogovorili kako da nas posjetite bez da ostavljate ugljični otisak u prometu.  

P.S. Dolazak pješke ili električnim automobilom također lajkamo.

#greenspiracija 6 RESPECT

Tko može reći da ni u kojoj mjeri ne zagađuje okoliš? Malo tko… No, svatko tko je osvijestio da svojim djelovanjem ima negativan utjecaj na okoliš te radi tranziciju prema održivom načinu življenja ili poslovanja, zaslužuje naše poštovanje i podršku. 

#greenspiracija 7 REFILL

Hranu kao otpad kategorički odbijamo tako da na festival slobodno ponesi posudice u koje možeš spremiti ostatke festivalske hrane koju ne možeš pojesti. Nema razloga da to ne postane tvoj sutrašnji ručak! 

#greenspiracija 8 REACT

Što još možemo napraviti? Reagirati! Koliko god se trudili, festival će ostaviti ugljični otisak. Zato ćemo za svakog posjetitelja Greencajta zasaditi jedno stablo u suradnji s Borankom. Potrudili smo da Greencajt bude festival koji ostavlja najmanji mogući trag u okolišu, a najveći u sjećanju svih koji su ga posjetili.