Jedi, sadi, razgradi

Posljednja istraživanja bilježe da se samo u Hrvatskoj godišnje po stanovniku baci oko 75 kg hrane i 444 kg komunalnog otpada.

Najviše hrane baca se u domaćinstvima, preko 50 posto, a slijedi prerada hrane, proizvodnja, ugostiteljski objekti dok se oko 5 posto hrane baca iz trgovina. Iako je percepcija potrošača da trgovine bacaju najviše hrane, izgleda da su upravo oni najveći problem.

Sva hrana prolazi kroz tri glavna  ciklusa: način proizvodnje, konzumacija, te na kraju otpad, uključujući i njenu ambalažu.

Kako poboljšati te cikluse?

Je li budućnost hrane u organskoj i lokalnoj proizvodnji ili smo na bespovratnom putu GMO prehrane? Možemo li očekivati da kompanije budu glavni zamašnjak tog procesa u društvu ili ta uloga pripada nekom drugom?

SUDIONICI:

  • Marina Matijević, začetnica inicijative „Ja bolji građanin
  • Tino Prosenik, direktor Grunteka
  • Anita Matić Delić, glumica 
  • Luka Crnković, cultivation manager Citygreens farming

MODERATORICA: Nevena Rendeli 


Datum

02.10.2021.

Vrijeme

12:30 - 13:30
DAN
SAT
MIN
SEK
PANEL JE ZAVRŠIO
Hvala svima koji su sudjelovali.
Greencajt brine!

Ovogodišnji Greencajt Festival prilagođen je trenutnim okolnostima pa je u skladu sa time, uvjet za ulazak na festival EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze (ne stariji od 48 sati) te osobe koje posjeduju liječničku potvrdu da su prebolile bolest COVID-19 (maksimalno 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa). Djeca mlađa od 12 godina ne trebaju imati potvrde niti se testirati. Antigenski, tzv. brzi test, bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor Greencajt festivala po cijeni od 60 kn.

Budimo svi zajedno odgovorni i osigurajmo ugodno i bezbrižno druženje te ponesimo sa sobom lijepe uspomene kao i nova znanja i iskustva.