Anamarija Prgomet

Ekološka aktivistica i osnivačica udruge Zero Waste Croatia te Facebook grupe Sharing is Caring.

Anamarija Prgomet je strastvena sakupljačica antikviteta, starih knjiga i šešira s buvljaka koju je  veganstvo dovelo do minimalizma i života bez otpada. Takvim načinom života, shvatila je da ne želi ignorirati činjenicu da se mali postotak otpada reciklira, stoga preko noći kreće u bezotpadnu životnu avanturu.  Ubrzo osjeća želju da svoj entuzijazam oko života bez otpada prenese svojoj okolini te pokreće inicijativu Zero waste Croatia. Kroz ovu jedinstvenu inicijativu pokreće brojne projekte kao što su Vesela čistka – akcija čišćenja javnih površina u gradu Zagrebu, Sharing is caring – platforma za razmjenu uporabnih predmeta, usluga i znanja rasprostranjena po cijeloj Hrvatskoj i Život – prvi hrvatski zero waste veganski klupski caffe. 

Projekt Sharing is caring u Hrvatskoj broji preko 80 000 aktivnih članova koji poklanjaju svoje predmete umjesto da ih bace u smeće. Prije pola godine inicijativa postaje “Udruga za promicanje životnog stila bez otpada Zero waste Croatia”.  Anamarija ostvaruje brojne suradnje sa srodnim udrugama u Hrvatskoj i regiji kroz predavanja, tribine, radionice i ekološke akcije te akcije čišćenja.

 U slobodno vrijeme piše članke za ekološke portale u Hrvatskoj i Srbiji, te je čest gost u domaćim medijima gdje progovara o svojoj životnoj filozofiji koja bi svakako trebala biti primjer svima nama, a nominacija za Green Lider nagradu dokaz je tome.

Greencajt brine!

Ovogodišnji Greencajt Festival prilagođen je trenutnim okolnostima pa je u skladu sa time, uvjet za ulazak na festival EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze (ne stariji od 48 sati) te osobe koje posjeduju liječničku potvrdu da su prebolile bolest COVID-19 (maksimalno 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa). Djeca mlađa od 12 godina ne trebaju imati potvrde niti se testirati. Antigenski, tzv. brzi test, bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor Greencajt festivala po cijeni od 60 kn.

Budimo svi zajedno odgovorni i osigurajmo ugodno i bezbrižno druženje te ponesimo sa sobom lijepe uspomene kao i nova znanja i iskustva.