DALMATINSKA MARENDA, SLAVONSKA CRNA SVINJA, ISTARSKE MASLINE – KAKO AUTENTIČNOST PREOBLIKUJE HRVATSKI TURIZAM
Gdje jedu lokalci, što se priprema u domaćinstvima i koje su namirnice utkane u stoljetnu tradiciju? To su pitanja koja sve češće postavljaju turisti željni autentičnog doživljaja destinacije. Više nije dovoljno ponuditi samo sunce, more i znamenitosti – pravi doživljaj mjesta krije se u njegovoj hrani. Dalmatinska manistra, slavonska crna svinja, istarske masline nisu samo delicije, već i priče o regiji, načinu života i kulturnom nasljeđu. Održivi turizam znači vraćanje izvornim vrijednostima, a domaće i sezonske namirnice postaju ključni adut u kreiranju nezaboravnog gastronomskog iskustva. U vremenu kada se originalnost i održivost sve više cijene, lokalna hrana nije samo opcija – ona je prednost.
Od turističkih zajednica do ponude vrhunskih restorana, svi sudjeluju u kreiranju ovog novog pristupa turizmu. Chefovi modernu gastronomiju spajaju s tradicijom, vraćajući jednostavne, ali moćne okuse na jelovnike. Na ovom panelu otvaramo raspravu o tome kako autentična domaća kuhinja može postati temelj održivog turizma i što lokalne zajednice, ugostitelji i turistički djelatnici čine da gastronomiju učine jednim od najjačih aduta destinacije. Jer naši lokalni okusi nisu samo hrana – oni su najbolji ambasadori naše kulture i identiteta.
MODERATOR:
ILIJA JANDRIĆ,
NOVINAR, UREDNIK I PRODUCENT
