Dan Špicer

Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka.

Dan Špicer je poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, najveće organizacije za djecu i mlade u Hrvatskoj. Dolaskom na poziciju u lipnju 2017. Špicer je pokrenuo niz nacionalnih i međunarodnih projekata s naglaskom na zaštitu prirode i uključivanje građana, prvenstveno mladih, u akcije za očuvanje okoliša i aktivno djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena. 

Špicer s izviđačima 2018. pokreće kampanju Boranka – najveću akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije koja je u posljednje tri godine okupila više od 7300 volontera koji su na dalmatinskim požarištima zasadili više od 85.000 novih stabala čime je Boranka naposljetku postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta na razini čitave Europe. U sklopu Boranke izviđači su sa suradnicima, o važnosti šuma i učincima klimatskih promjena educirali više od 10.000 djece i mladih u stotinjak obrazovnih ustanova. Zbog svoje originalnosti i učinkovitosti Boranka je postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske, a primjer Boranke usvojile su i neke druge europske države. 

Špicer je već četvrtu godinu za redom glavni koordinator kampanje Boranka, a osim toga, s izviđačima i grupom entuzijasta iz agencije HEARTH, nedavno je pokrenuo novi projekt – Šumoborci. Projektom se planira uključiti tisuće učenika i drugih volontera širom Hrvatske koji će sudjelovati u pošumljavanju šumskih područja koja su stradala djelovanjem klimatskih promjena. 

Dan Špicer zna da jedan čovjek možda ne može napraviti puno, ali vjeruje da zajedničkim snagama možemo vratiti Zemlji ono što smo joj i oduzeli. Svojim primjerom i angažiranošću Špicer je itekako zaslužio mjesto među našim kandidatima za Green Lidera.

Greencajt brine!

Ovogodišnji Greencajt Festival prilagođen je trenutnim okolnostima pa je u skladu sa time, uvjet za ulazak na festival EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze (ne stariji od 48 sati) te osobe koje posjeduju liječničku potvrdu da su prebolile bolest COVID-19 (maksimalno 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa). Djeca mlađa od 12 godina ne trebaju imati potvrde niti se testirati. Antigenski, tzv. brzi test, bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor Greencajt festivala po cijeni od 60 kn.

Budimo svi zajedno odgovorni i osigurajmo ugodno i bezbrižno druženje te ponesimo sa sobom lijepe uspomene kao i nova znanja i iskustva.