Ivana Biočina

Dizajnerica brenda Institut održive mode i autorica knjiga o tekstilnoj industriji.

Ivana Biočina je nagrađivana magistra inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva, autorica, istraživačica, osnivačica i voditeljica Instituta održive mode. Ivana je autorica brojnih knjiga o tekstilnoj industriji te je sudjelovala na nekoliko međunarodnih istraživanja o tekstilnoj industriji. Uz ekološke ideje vezana je cijeli život, a središnja namjera svih djela, od knjiga, dramskih djela, fotografija je uvijek – promjena, osnaženje, poticanje na djelovanje, ukazivanje na složenost problema tekstilne industrije, te propitivanje zašto smo ovisni o brzoj modi, koji je naš odnos s predmetima, nasuprot izdvojenosti od prirode. 

Preseljenje u Podravinu, u održiviji i zeleniji život, potaknuo ju je i inspirirao na odvažan korak – da iz istraživanja i teorije zakorači u praksu i proizvodnju. U Koprivnici je krajem 2020. godine otvorila Institut održive mode – IOM, s ciljem proizvodnje, edukacije i širenja ideje održive mode. U srži djelovanja je transparentnost, iskrenost i vjerovanje da je održivost put koji zajedno stvaramo. 

Proizvodnja u IOM-u je održiva, odgovorna, lokalna, bez toksina i plastike, uz zero textile waste, te s biorazgradivim materijalima. U proizvodnji se sprovodi se i upcycling, a materijali koje koriste su prirodno bojadisani sezonskim biljkama iz Podravine. Ivana svojim radom i načinom života želi dokazati da jedna od najzagađivanijih industrija može i mora imati svoju održivu i zelenu alternativu, a Green Lider nominacija dodatni su vjetar u leđa i potvrda koliko se ovakav rad cijeni i sve više razvija u društvu.

Greencajt brine!

Ovogodišnji Greencajt Festival prilagođen je trenutnim okolnostima pa je u skladu sa time, uvjet za ulazak na festival EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze (ne stariji od 48 sati) te osobe koje posjeduju liječničku potvrdu da su prebolile bolest COVID-19 (maksimalno 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa). Djeca mlađa od 12 godina ne trebaju imati potvrde niti se testirati. Antigenski, tzv. brzi test, bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor Greencajt festivala po cijeni od 60 kn.

Budimo svi zajedno odgovorni i osigurajmo ugodno i bezbrižno druženje te ponesimo sa sobom lijepe uspomene kao i nova znanja i iskustva.