“Mali plac”

Mali plac na Greencajt festival dovodi brojne OPG-ove
Proizvode domaćih OPG-ovaca okupit će Mali plac i njihovu ponudu moći ćete otkriti u petak 1. listopada i subotu 2. Listopada.

Ako pazite što jedete i birate zdravu hranu koja je ujedno i dobra prema okolišu i zajednici, onda vam je Mali plac već dobro poznata i nezaobilazna adresa. U suradnji s Greencajtom, ova popularna mobilna tržnica lokalnih i organskih proizvoda stiže u Rougemarin park i donosi pravo izobilje fantastičnih stvari i dobrih lokalnih priča. Mali plac će tako na Greencajtu u sklopu Green Expoa predstaviti odabrane domaće proizvođače s drugačijim pristupom i zanimljive sezonske novitete direktno iz vrtova i špajzi malih lokalnih OPG-ova koji uzgajaju i proizvode hranu na održivi način. Također, održat će nekoliko zanimljivih radionica na teme urbanog vrtlarenja, kućnog kompostiranja i plant-based kuhinje.

A što je zapravo Mali plac? Riječ je o neprofitnoj udruzi koja već 10 godina okuplja OPG-ove iz cijele Hrvatske, s naglaskom na ekološka obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva. Djelujući po načelu kratkog lanca opskrbe, povezuje građane i male proizvođače hrane, vrtlare i sjemenare koji brinu o ljudima i okolišu kako bi svi zajedno radili na stvaranju bolje i održive budućnosti hrane. Ukazuje na važnu ulogu hrane u dobrobiti zajednice i postaje prepoznat kao nezaobilazno mjesto susreta potrošača i proizvođača hrane na kojem se promišlja od kuda dolazi naša hrana, upoznaju lica koja stoje iza nje i gradi povjerenje – u hranu koju jedemo i u ljude koji ju proizvode.

Mali plac u svom fokusu ima “hranu s izvora”, kvalitetnu, lokalnu i sezonsku hranu koju su uzgojili mali proizvođači s poštovanjem prema prirodi, hranu koja nije “samo hrana”, nego predstavlja snažnu vezu s našim zdravljem i okolišem, kulturom i identitetom, povijesti i budućnosti. Među izlagačima koji će predstaviti svoje proizvode na Greencajt festivalu nalaze se Ghrei Story s prirodnom kozmetikom, Ducchi Cookie sa starinskim slasticama, Buzdovan s domaćim ciderom, Ekomed i mnogi drugi. A što su Biljkoborci, Plavetna keramika i Društvena banka sjemena pripremili za Festival bit će pravo iznenađenje svim posjetiteljima.

Radno vrijeme izlagača Malog placa je petak od 12:00 – 18:00h i subota od 11:00 – 18:00h.

Greencajt brine!

Ovogodišnji Greencajt Festival prilagođen je trenutnim okolnostima pa je u skladu sa time, uvjet za ulazak na festival EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze (ne stariji od 48 sati) te osobe koje posjeduju liječničku potvrdu da su prebolile bolest COVID-19 (maksimalno 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa). Djeca mlađa od 12 godina ne trebaju imati potvrde niti se testirati. Antigenski, tzv. brzi test, bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor Greencajt festivala po cijeni od 60 kn.

Budimo svi zajedno odgovorni i osigurajmo ugodno i bezbrižno druženje te ponesimo sa sobom lijepe uspomene kao i nova znanja i iskustva.