“Mali plac”

Mali plac na Greencajt festival dovodi brojne OPG-ove
Proizvode domaćih OPG-ovaca okupit će Mali plac i njihovu ponudu moći ćete otkriti u petak 1. listopada i subotu 2. Listopada.

Ako pazite što jedete i birate zdravu hranu koja je ujedno i dobra prema okolišu i zajednici, onda vam je Mali plac već dobro poznata i nezaobilazna adresa. U suradnji s Greencajtom, ova popularna mobilna tržnica lokalnih i organskih proizvoda stiže u Rougemarin park i donosi pravo izobilje fantastičnih stvari i dobrih lokalnih priča. Mali plac će tako na Greencajtu u sklopu Green Expoa predstaviti odabrane domaće proizvođače s drugačijim pristupom i zanimljive sezonske novitete direktno iz vrtova i špajzi malih lokalnih OPG-ova koji uzgajaju i proizvode hranu na održivi način. Također, održat će nekoliko zanimljivih radionica na teme urbanog vrtlarenja, kućnog kompostiranja i plant-based kuhinje.

A što je zapravo Mali plac? Riječ je o neprofitnoj udruzi koja već 10 godina okuplja OPG-ove iz cijele Hrvatske, s naglaskom na ekološka obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva. Djelujući po načelu kratkog lanca opskrbe, povezuje građane i male proizvođače hrane, vrtlare i sjemenare koji brinu o ljudima i okolišu kako bi svi zajedno radili na stvaranju bolje i održive budućnosti hrane. Ukazuje na važnu ulogu hrane u dobrobiti zajednice i postaje prepoznat kao nezaobilazno mjesto susreta potrošača i proizvođača hrane na kojem se promišlja od kuda dolazi naša hrana, upoznaju lica koja stoje iza nje i gradi povjerenje – u hranu koju jedemo i u ljude koji ju proizvode.

Mali plac u svom fokusu ima “hranu s izvora”, kvalitetnu, lokalnu i sezonsku hranu koju su uzgojili mali proizvođači s poštovanjem prema prirodi, hranu koja nije “samo hrana”, nego predstavlja snažnu vezu s našim zdravljem i okolišem, kulturom i identitetom, povijesti i budućnosti. Među izlagačima koji će predstaviti svoje proizvode na Greencajt festivalu nalaze se Ghrei Story s prirodnom kozmetikom, Ducchi Cookie sa starinskim slasticama, Buzdovan s domaćim ciderom, Ekomed i mnogi drugi. A što su Biljkoborci, Plavetna keramika i Društvena banka sjemena pripremili za Festival bit će pravo iznenađenje svim posjetiteljima.

Radno vrijeme izlagača Malog placa je petak od 12:00 – 18:00h i subota od 11:00 – 18:00h.