Marina Matijević

Začetnica inicijative „Ja Bolji Građanin“ koja se bavi edukacijom građana o zbrinjavanju otpada.

Marina Matijević je ekološki osvještena komunikologinja koja je diplomirala Odnose s javnošću i Geografiju na sveučilištu u Miamiju. Budući da joj je pandemija pomrsila račune oko otvorene specijalizirane turističke agencije, Marina otvara Instagram profil Ja Bolji Građanin gdje svakodnevno svojim pratiteljima nudi savjete o pravilnom odvajanju otpada. Pomislili biste da tu nema dovoljno “materijala” za voditi jedan profil, ali to je daleko od istine. Marina ne radi u komunalnom poduzeću ili u reciklažnom centru. Ona je jednostavno građanin koji je odlučio svojim svakodnevnim postupcima postati bolji, a na to potiče i druge. Njezini videi nisu dosadni, komplicirani i prepuni podataka od kojih će vas zaboljeti glava. Dapače, ona se svojim pratiteljima obraća kao prijateljica koja uistinu želi da usvoje dobre zelene navike. 

Iako je Marina svoj profil otvorila tek početkom ove godine, Ja Bolji Građanin postalo je središnje mjesto okupljanja onih koje itekako zanimaju ekološke teme kao i savjeti o odgovornom načinu svakodnevnog življenja. Osim toga, Ja bolji Građanin se uključio i u projekt Udruge oboljelih od leukemije i limfoma “Plastičnim čepovima do skupih lijekova” na način da dijeli kutije za prikupljanje čepova po ulazima u Gradu Zagrebu i time prikuplja sredstva za lijekove. 

Marinin način življenja uobličen u praktične videe na društvenim mrežama dokaz je kako ne treba mnogo da bi se doprijelo do velikog broja ljudi i ukazalo im se kako i na koji način okrenuti svakodnevne navike na bolje prema okolišu, a nominacija za Green Lidera ovoj kreativnoj ljubiteljici prirode dodatna je potvrda.

Greencajt brine!

Ovogodišnji Greencajt Festival prilagođen je trenutnim okolnostima pa je u skladu sa time, uvjet za ulazak na festival EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze (ne stariji od 48 sati) te osobe koje posjeduju liječničku potvrdu da su prebolile bolest COVID-19 (maksimalno 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa). Djeca mlađa od 12 godina ne trebaju imati potvrde niti se testirati. Antigenski, tzv. brzi test, bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor Greencajt festivala po cijeni od 60 kn.

Budimo svi zajedno odgovorni i osigurajmo ugodno i bezbrižno druženje te ponesimo sa sobom lijepe uspomene kao i nova znanja i iskustva.