Marko Capek

Ekološki aktivist specijaliziran u području energetike i pokretač stranice 'Održivi život'.

Nakon 15 godina profesionalnog iskustva u projektima zaštite okoliša i energetike, istraživanju i podučavanju, Marko Capek se pitao što možemo učiniti kao vrsta na ovom prekrasnom planetu kako bismo od njega učinili lijep dom, za nas, za sva živa bića koja su tu i koja tek dolaze.

On je magistar inženjer elektrotehnike specijaliziran na području obnovljivih izvora energije. Radio je više od 10 godina za UNDP, u Hrvatskoj, ali i u susjednoj regiji, uključujući Srednju Aziju. Puno je putovao i učio kao ronilac u oceanu, na valovima kao surfer. Provodio je vrijeme s različitim domorodačkim zajednicama, od Amerike do jugoistočne Azije, učio od morskih životinja, svira glazbu s biljkama i živi jedan stil života kroz intuitivni, koherentni i prisni pristup sa svim živim bićima na ovom planetu.

Posljednjih pet godina zagovornik je za stil života s jako malo ili bez imalo otpada. On živi bez plastike, sa stalnim osmijehom na licu i na pozitivan način, kroz ljubav, prihvaćanje i meditaciju. Sa svojim kolegama i kroz udrugu TERRA HUB započeo je niz projekata od kojih je bitno navesti Adriatic Plastic Challenge. Začetnik je inicijative Održivi Život koja za svoju svrhu ima edukaciju i širenje svijesti i recepata za jedan ekološki manje invazivan način života. Trenutni fokus je edukacija djece po školama i sadnja permakulturnog vrta.

Marko je spoznao prednost održivog načina života, ali ne nameće svoj životni stil na ikoga. On jednostavno vjeruje da svi mi u sebi imamo urođenu ljubav prema Zemlji i da trebamo poduzeti što god možemo da joj tu ljubav i pokažemo.  Dajte svoj glas ako vjerujete da je Marko najbolji Green Lider.

Upoznaj ostale Green Lidere