Marko Capek

Ekološki aktivist specijaliziran u području energetike i pokretač stranice 'Održivi život'.

Nakon 15 godina profesionalnog iskustva u projektima zaštite okoliša i energetike, istraživanju i podučavanju, Marko Capek se pitao što možemo učiniti kao vrsta na ovom prekrasnom planetu kako bismo od njega učinili lijep dom, za nas, za sva živa bića koja su tu i koja tek dolaze.

On je magistar inženjer elektrotehnike specijaliziran na području obnovljivih izvora energije. Radio je više od 10 godina za UNDP, u Hrvatskoj, ali i u susjednoj regiji, uključujući Srednju Aziju. Puno je putovao i učio kao ronilac u oceanu, na valovima kao surfer. Provodio je vrijeme s različitim domorodačkim zajednicama, od Amerike do jugoistočne Azije, učio od morskih životinja, svira glazbu s biljkama i živi jedan stil života kroz intuitivni, koherentni i prisni pristup sa svim živim bićima na ovom planetu.

Posljednjih pet godina zagovornik je za stil života s jako malo ili bez imalo otpada. On živi bez plastike, sa stalnim osmijehom na licu i na pozitivan način, kroz ljubav, prihvaćanje i meditaciju. Sa svojim kolegama i kroz udrugu TERRA HUB započeo je niz projekata od kojih je bitno navesti Adriatic Plastic Challenge. Začetnik je inicijative Održivi Život koja za svoju svrhu ima edukaciju i širenje svijesti i recepata za jedan ekološki manje invazivan način života. Trenutni fokus je edukacija djece po školama i sadnja permakulturnog vrta.

Marko je spoznao prednost održivog načina života, ali ne nameće svoj životni stil na ikoga. On jednostavno vjeruje da svi mi u sebi imamo urođenu ljubav prema Zemlji i da trebamo poduzeti što god možemo da joj tu ljubav i pokažemo.  Dajte svoj glas ako vjerujete da je Marko najbolji Green Lider.

Greencajt brine!

Ovogodišnji Greencajt Festival prilagođen je trenutnim okolnostima pa je u skladu sa time, uvjet za ulazak na festival EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze (ne stariji od 48 sati) te osobe koje posjeduju liječničku potvrdu da su prebolile bolest COVID-19 (maksimalno 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa). Djeca mlađa od 12 godina ne trebaju imati potvrde niti se testirati. Antigenski, tzv. brzi test, bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor Greencajt festivala po cijeni od 60 kn.

Budimo svi zajedno odgovorni i osigurajmo ugodno i bezbrižno druženje te ponesimo sa sobom lijepe uspomene kao i nova znanja i iskustva.