Modni buvljak #RETHINKFASHION by Perwoll

Greencajt festival donosi modni buvljak, a sav prikupljeni novac odlazi u humanitarne svrhe.

Uz brojna događanja na Greencajt festivalu ljubitelje mode očekuje modni buvljak za kojeg su domaće influencerice donirale svoje odjevne komade. Sav prikupljeni novac ide socijalnoj zadruzi Humana Nova.

Brojne su studije već odavna dokazale kako je modna industrija nakon nafte, najzagađenija industrija. Naime, tekstilna industrija emitira više stakleničkih plinova nego međunarodno brodarstvo i zrakoplovstvo, a ozbiljan problem predstavlja i za svjetske vode i to zbog otpadnih voda koje nastaju u procesu pripreme sirovina, bojanja vlakana ili tkanine, u procesima dorade i specijalnih obrada gotovih tkanina. Pojava brze mode u svijetu koja nam nudi široki asortiman odjevnih predmeta po vrlo pristupačnim cijenama, potiče gotovo svakog pojedinca na prekomjernu kupnju ponekad i nepotrebnih stvari samo zato što je jeftino, a ako je jeftino, onda nakon nekog vremena nošenja nije nam žao baciti. Ovakvo krivo mišljenje gomila otpad i sukladno tome razara okoliš. Iz tog se razloga već nekoliko godina ljude usmjerava na koncept održive i cirkularne mode.

Zaviriti u ormare svojih baka, mama ili pak djedova i očeva, nositi što duže ono što smo već odavno kupili, umjesto trgovine posjetiti neki od second handova u gradu samo su neki od načina kako minimizirati nepoželjne učinke na okoliš i ponašati se odgovorno prema planetu. Vođen time, prvi Greencajt festival između ostalog, svojim će posjetiteljima ponuditi i modni buvljak gdje će po pristupačnim cijenama moći odabrati neki komad odjeće ili modnih dodataka koji ima svoju priču, puno veću od odjeće kupljene u nekoj od trgovina brze mode. U sklopu #RethinkFashion by Perwoll sva tri dana festivala održavat će se buvljak za koje je više od deset domaćih influencerica doniralo svoje odjevne predmete. Neke od njih su Jelena Marinović, Lidija Lešić, Pamela Smoljanić, Paula Sikirić i Ana Bacinger.

Osim što ćete moći obnoviti svoj ormar s krpicama s buvljaka i učiniti nešto za cirkularnu modu time i za okoliš, cijela priča ima i humanu notu. Naime, sav novac koji će se prikupiti na buvljaku bit će doniran socijalnoj zadruzi Humana Nova koja zapošljava društveno isključene osobe koje od tekstilnih viškova stvaraju nove vrijednosti, a od novih materijala šivaju proizvode u koje je utkano zadovoljstvo ljudi, prirode i zajednice.

 

Modni buvljak na Greencajt festivalu održavat će se sva tri dana festivala od 1. do 3. listopada. U Petak od 11:50 do 20:00 te subotu i nedjelju od 11:00 do 20:00 sati.