A1 Hrvatska i recikliranje e-otpada

Stare mobilne uređaje donesite na Greencajt!

U današnje doba ljudi neprestano mijenjaju svoje elektroničke uređaje, posebice mobilne telefone, radi boljih i bržih modela koji se stalno pojavljuju na tržištu. Ali što se događa s vašim starim uređajima? Skupljaju li prašinu na dnu ladice ili još gore, štete okolišu nagomilavanjem na odlagalištima? Pravilno ih reciklirajte uz pomoć A1 Hrvatska na Greencajt festivalu…

Ako postoji jedan ključni razlog zašto se e-otpad treba reciklirati, mogao bi se sažeti u dvije riječi – zaštita okoliša. Jednostavno rečeno, elektroničko recikliranje pomaže našem planetu!

Odbacivanje starih računala, mobitela, tableta, monitora i druge elektronike u otpad iz domaćinstva predstavlja ozbiljnu prijetnju za okoliš i ljude. Naime, materijali korišteni za izradu ovih uređaja, pokazala su ispitivanja, mogu zagaditi tlo oko odlagališta ako u njima ima puno olova i žive. Njihove komponente doslovno su otrovne za okoliš. Kad je e-otpad izložen toplini, u zrak se ispuštaju otrovne kemikalije koje oštećuju atmosferu – ovo je jedan od najvećih utjecaja e-otpada na okoliš. Ti otrovni materijali tada mogu prodrijeti u podzemne vode, utječući i na kopnene i na morske životinje.Svake godine generiramo oko 50 milijuna tona e-otpada, reciklira se manje od 40%, a Europa je treći najveći proizvođač e-otpada, iza Kine i Amerike. Podaci još nisu dostupni za 2019. godinu, ali statistika Europskog parlamenta kaže da se razina recikliranja razlikuje od jedne države članice do druge, a Hrvatska je primjerice 2017. reciklirala 81,3 posto elektroničkog i električnog otpada. Ovakva statistika je za Hrvatsku jako pohvalna, a da bismo nastavili biti među zemljama koje najbolje recikliraju e-otpad, trebamo pravilno razvrstavati e-otpad iz svojih domova i sudjelovati u akcijama poput one koju provodi A1 Hrvatska.

Greencajt brine!

Ovogodišnji Greencajt Festival prilagođen je trenutnim okolnostima pa je u skladu sa time, uvjet za ulazak na festival EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze (ne stariji od 48 sati) te osobe koje posjeduju liječničku potvrdu da su prebolile bolest COVID-19 (maksimalno 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa). Djeca mlađa od 12 godina ne trebaju imati potvrde niti se testirati. Antigenski, tzv. brzi test, bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor Greencajt festivala po cijeni od 60 kn.

Budimo svi zajedno odgovorni i osigurajmo ugodno i bezbrižno druženje te ponesimo sa sobom lijepe uspomene kao i nova znanja i iskustva.