Što mladi misle o nama?

Skrolam društvenim mrežama i svjesna sam promjena koje se događaju oko mene i u svijetu. Gledam slike ljudi koji doslovno ostaju bez svojih domova zbog klimatskih promjena. I nisam jedina.
Iskreno, nisu me iznenadili rezultati istraživanja Europske komisije o klimatskim promjenama prema kojim 93 % mladih smatra da su klimatske promjene veliki problem. Paralelno, oni koji odlučuju, gotovo nas nikada ne pitaju za mišljenje, ali nameću se poruke da i sami moramo nešto učiniti. Kao učenici i studenti, ili tek zaposleni mladi ljudi, nemamo novca za hranu iz ekološkog uzgoja, a putovanje vlakom u našoj državi skuplje je nego karta Ryanaira na drugi kraj Europe. Zašto nam nisu omogućili bolje i sigurnije? Zašto nas bombardiraju porukama da moramo činiti bolje, a to bolje nam ne osiguravaju? Zašto osjećam krivnju jer upravo bookiram jeftini let kako bi bolje upoznala planet na kojem živim?

*ovaj uvod napisala je mlada osoba koja je pripadnik društvene skupine o kojoj mnogo govorimo, a koju malo uključujemo u procese donošenja odluka ključnih za njihovu budućnost. Mladi, ovo je vaše vrijeme da se izrazite!

MARIE WASLER
INFLUENCERICA I ZAGOVORNICA BORBE PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA
MODERATOR:
IDA PRESTER