GREENCAJT

I to postoji! Eko papir čija upotreba povećava broj stabala!

GREEN.HR

Kako integrirati ekologiju u proizvodnju papira? Zvuči gotovo nemoguće, ali Pedro Filipe Silva, portugalski menadžer i stručnjak za održivi razvoj u tvrtki Navigator, europskom lideru u proizvodnji papira, dokazao je suprotno. Na predavanju pod nazivom “Od izuma do evolucije A4 papira: kako je Navigator promijenio igru?”, otkrio je kako je moguće napraviti velike promjene, a istovremeno zadržati fokus na održivosti i kvaliteti proizvoda.

Navigator je bio i jedan od prvih proizvođača koji je prepoznao važnost održivosti i počeo raditi na razvoju papira koji je ekološki prihvatljiv. Danas je sinonim za održivost i kvalitetu papira, a njihov inovativni pristup razvoju proizvoda postavlja nove standarde u industriji. Njihov rad u ovom području nije samo poboljšao kvalitetu papira, već je također potpuno promijenio igru u industriji. 

“Zahvaljujući upotrebi papira, više je stabala u šumi, a šume iz kojih mi uzimamo stabla za upotrebu papira proizvode jednaku količinu stabala iz godine u godinu. Šume u Europi su u stvari narasle, suprotno uvriježenom mišljenju, što u konačnici razvija našu floru i faunu.”, rekao je Navigatorov menadžer za održivost koji se posljednjih godina posvetio projektima održivosti u proizvodnji celuloze i papira te dodao da posjeći jedno stablo ne znači nužno i uništiti šumu.

Od izuma do evolucije papira, ova je tvrtka pokazala kako je moguće napraviti velike promjene, a istovremeno zadržati fokus na održivosti i kvaliteti proizvoda. “Utopistički je misliti da možemo živjeti bez papira i da možemo koristiti samo reciklirani papir, jer ni svaki papir nije reciklabilan.”, rekao je Silva i našalio se da 9 posto od ukupne količine papira odlazi na toaletni papir, a u godinama covid virusa taj postotak je bio čak 11 posto, jer su građani gomilali kućne zalihe.

Silva ipak ističe smo znatno napredovali s 40 posto korištenja recikliranog papira do današnjih čak 74 posto te smatra da značajno više od toga nije ni moguće, jer puno papira poput toaletnog, papira za cigarete i slično, odlazi u nepovrat i ne može se reciklirati. Također, dodaje, na papiru se nalazi i tinta, ljepilo, spajalice, što povećava količinu otpada koja čini ekološki problem. “Što učiniti s tintom na papiru, ljepilom? Jednostavno industrija papira ne može biti potpuno kružna, ali može biti kaskadna.”, ističe Silva, pojašnjavajući da jedan papir ne možemo reciklirati unedogled, jer papir svakom novom reciklažom gubi na svojoj vrijednosti i kvalitetnim svojstvima.

Silva napominje da bismo trebali smanjiti upotrebu papira tamo gdje možemo, ali i da se ne trebamo bojati papira, jer statistike pokazuju brojne prednosti njegove upotrebe.

“Studenti dokazano bolje uče iz tiskanih knjiga. Čitanje s razumijevanjem se bolje razvija čitajući iz tiska, pisanje po papiru razvija moždane vijuge. Puno je prednosti papira, ali možemo smanjiti njegovu upotrebu, primjerice, u uredima i printajući nepotrebne dokumente.”, zaključio je Silva, čija je kompanija na dobrom putu da postane karbonski neutralna.