GREENCAJT

Kompostiranje je moguće i u svega par kvadrata. Kako? Naučite na ovoj radionici

Prvu subotu u listopadu naučite kako pravilno zbrinjavati organski otpad i to u sklopu Greencajt festivala koji dovodi vrtlaricu Andreju Čoh. U trosatnoj pokaznoj radionici naučit ćete kako kompostirati u kući ili pak balkonu svoga stana.

GREEN.HR

Jeste li znali da je kompostiranje najstariji oblik recikliranja otpada? Organski otpad čini preko 30 posto ukupnog otpada u kućanstvu, stoga, izdvajanjem organskog otpada štedimo deponijski prostor i ne onečišćujemo bespotrebno okoliš. Neadekvatnim zbrinjavanjem zelenog otpada se potiču procesi truljenja što dovodi do stvaranja neugodnih mirisa. Također, paljenjem zelenog otpada stvara se dvostruka šteta, a to je da se uzaludno troši kisik i onemogućuje povratak hranjivih tvari u tlu. S druge pak strane, pravilnim kompostiranjem, iz organskog otpada nastaju vrijedne organske tvari koje poboljšavaju strukturu tla, pomažu zadržavanju vlage, tlo čine prozračnijim, povećavaju mikrobiološku aktivnost tla, obogaćuju ga hranjivim sastojcima te povećavaju otpornost biljaka na nametnike i bolesti.

I dok je kod nekih to već ustaljena metoda recikliranja kora od voća, povrća, ostataka od ručka, drugi se tek upoznavaju s ovakvom vrstom zbrinjavanja otpada. Mnogi koji ili žive na selu ili im tamo žive bake i djedovi, znaju da na vrtu ili u nekom kutku dvorišta postoji mjesto za kompostiranje. U gradu, posebice u stanovima je to nešto drugačija priča, no na sreću, posljednjih godina pojavile su se na tržištu specijalizirane trgovine s posudama za skladištenje organskog otpada pa je znatno lakše takvu vrstu otpada držati na balkonima.

No, imamo li sva potrebna znanja za napraviti svoj mali kompost? Što nastupa nakon odvajanja bio-otpada u posebnu kantu? Možemo li kompostirati sami? Na sva ova pitanja odgovore ima urbana vrtlarica Andreja Čoh koja u sklopu Greencajt festivala dolazi održati radionicu u Rougemarin park u subotu, 2.10. od 14:00 do 17:00 sati. Prijaviti se mogu svi zainteresirani koji će kroz Andrejinu pokaznu radionicu dobiti sva znanja kako kompostirati u kući ili na balkonu. Radionica je za sve polaznike besplatna.

Prijaviti se radionicu kompostiranja možete ovdje.

Greencajt brine!

Ovogodišnji Greencajt Festival prilagođen je trenutnim okolnostima pa je u skladu sa time, uvjet za ulazak na festival EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze (ne stariji od 48 sati) te osobe koje posjeduju liječničku potvrdu da su prebolile bolest COVID-19 (maksimalno 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa). Djeca mlađa od 12 godina ne trebaju imati potvrde niti se testirati. Antigenski, tzv. brzi test, bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor Greencajt festivala po cijeni od 60 kn.

Budimo svi zajedno odgovorni i osigurajmo ugodno i bezbrižno druženje te ponesimo sa sobom lijepe uspomene kao i nova znanja i iskustva.