GREENCAJT

Podržimo domaće: Mali plac na Greencajt festival dovodi brojne OPG-ove

Green Expo mjesto je na kojem ćete se zaljubiti u lokalne i organske proizvode. Prirodna kozmetika, domaći cideri, sirevi, povrće i zimnica, samo su neki od artikala koji će se naći na štandovima trodnevnog Greencajt festivala. Proizvode domaćih OPG-ovaca okupit će Mali plac i njihovu ponudu moći ćete otkriti u petak 1. listopada i subotu 2. listopada.

GREEN.HR

Ako pazite što jedete i birate zdravu hranu koja je ujedno i dobra prema okolišu i zajednici, onda vam je Mali plac već dobro poznata i nezaobilazna adresa. U suradnji s Greencajtom, ova popularna mobilna tržnica lokalnih i organskih proizvoda stiže u Rougemarin park i donosi pravo izobilje fantastičnih stvari i dobrih lokalnih priča. Mali plac će tako na Greencajtu u sklopu Green Expoa predstaviti odabrane domaće proizvođače s drugačijim pristupom i zanimljive sezonske novitete direktno iz vrtova i špajzi malih lokalnih OPG-ova koji uzgajaju i proizvode hranu na održivi način. Također, održat će nekoliko zanimljivih radionica na teme urbanog vrtlarenja, kućnog kompostiranja i plant-based kuhinje. 

A što je zapravo Mali plac? Riječ je o neprofitnoj udruzi koja već 10 godina okuplja OPG-ove iz cijele Hrvatske, s naglaskom na ekološka obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva. Djelujući po načelu kratkog lanca opskrbe, povezuje građane i male proizvođače hrane, vrtlare i sjemenare koji brinu o ljudima i okolišu kako bi svi zajedno radili na stvaranju bolje i održive budućnosti hrane. Ukazuje na važnu ulogu hrane u dobrobiti zajednice i postaje prepoznat kao nezaobilazno mjesto susreta potrošača i proizvođača hrane na kojem se promišlja od kuda dolazi naša hrana, upoznaju lica koja stoje iza nje i gradi povjerenje – u hranu koju jedemo i u ljude koji ju proizvode.

Mali plac u svom fokusu ima “hranu s izvora”, kvalitetnu, lokalnu i sezonsku hranu koju su uzgojili mali proizvođači s poštovanjem prema prirodi, hranu koja nije “samo hrana”, nego predstavlja snažnu vezu s našim zdravljem i okolišem, kulturom i identitetom, povijesti i budućnosti. “Lokalitet prehrambenog sustava nam je posebno važan jer lokalnu hranu vidimo kao sjeme kulture iz kojeg izrasta zanimljiva priča o nama, našem okruženju i zajednici”, rekla je Jelena Mikin, organizatorica Malog placa.

Lokalna i sezonska hrana koju kupujete direktno od malog proizvođača nije nepotrebno tretirana kako bi “preživjela” transport i skladištenje. Kvalitetnija je i finija, ima više hranjivih sastojaka, zdravija je i punijeg okusa. Kupovinom lokalne hrane, kupujete hranu s niskim ekološkim otiskom i smanjujete potrebu za dodatnim resursima. Hrana do vašeg tanjura ne putuje tisućama kilometara, što reducira emisije stakleničkih plinova povezanih s transportom. Za njezin prijevoz od mjesta gdje je proizvedena do mjesta prodaje troši se manje goriva, a za skladištenje manje energije. Također, mala lokalna poljoprivredna gospodarstva češće uzgajaju autohtone sorte sjemena i njeguju bioraznolikost. Podržavajući ih tako i vi sudjelujete u zaštiti bioraznolikosti i naposljetku osiguravanju dugoročne sigurnosti hrane. Uz to tako podržavate dobru ekonomiju i pravedne cijene – osnažujete male lokalne proizvođače i podržavate transparentnost, neposrednost i neovisnost prodaje te pozitivno utječete na razvoj održive poljoprivrede i lokalne ekonomije.

Mali plac godinama predano radi na osiguravanju kontinuiranog pristupa zdravoj hrani, promociji održivog življenja te poticanju održivih prehrambenih i ekonomskih modela koji doprinose dobrobiti pojedinaca, lokalne zajednice i okoliša. Podržava razvoj osviještene, odgovorne i održive zajednice u kojoj proizvođači i potrošači zajedno sudjeluju u tranziciji prema pronalasku novih, boljih načina proizvodnje i potrošnje hrane, a u konačnici i prema boljem, osvještenijem i održivijem svijetu

Kako bi osigurao još bolju dostupnost i veći izbor sezonskih lokalnih namirnica malih ekoloških gospodarstava, Mali plac je skrojio najraznolikiju ponudu proizvoda našeg podneblja s ekološkim certifikatom i pokrenuo tjedne dostave po Zagrebu. Raznovrsne ekološke i biodinamičke proizvode 20-ak različitih OPG-ova iz cijele Hrvatske koji stižu s Malim placom do doma, direktno iz ruku malih lokalnih i ekoloških proizvođača, možete naručiti na linku:www.dodoma.maliplac.org, svaki tjedan od nedjelje do utorka. 

Među izlagačima koji će predstaviti svoje proizvode na Greencajt festivalu nalaze se Ghrei Story s prirodnom kozmetikom, Ducchi Cookie sa starinskim slasticama, Buzdovan s domaćim ciderom, Ekomed i mnogi drugi. Osim prehrambenih proizvoda, Mali plac će na Greencajt dovesti i raznovrsne druge radnje poput Društvene banke sjemena kojima je cilj podizanje svijesti i dijeljenje znanja o važnosti očuvanja tradicijskih i autohtonih sorti. Na festivalu upoznajte ZMAG-ovu Društvenu banku sjemena, doznajte kako funkcionira, koga sve okuplja, kako joj se priključiti ili pridonijeti i sudjelujte u mini razmjeni sjemena. Iza brenda Plavetna koji također dolazi na Greencajt festival i koji je posvećen izradi keramike, kozmetike i nakita prema održivim načelima, stoji svestrana Luna Džidić. Na Malom placu predstavit će svoju liniju keramičkog posuđa izrađenu na održivi način, oblikujući svaki proizvod rukom, bez kola ili kalupa, i koristeći prirodne i reciklirane materijale; glazure pritom izrađuje od ostataka metala iz radione nakita, pepela i divlje gline sakupljene u prirodi.

Biljkoborci su poznati tim zaljubljenika u biljke i vrtlarstvo koji nam donose najšarmantnije biljke u gradu. Kod njih možete nabaviti popularne Čašice zemlje, male posude sa supstratom zemlje i sjemenom u kojima sami možete “odgojiti” biljku od sjemena do tanjura. Biljke-to-Grow, Zaljubiljke, Zagonetne biljke, Malene Zelene i Bilj-Ka-Boom! samo su neki od simpatičnih proizvoda s njihovim potpisom koje možete pronaći na Malom placu i koje će vam začiniti kuhinju i zazeleniti život. Na Malom placu pogledajte i kako izgledaju noževi japanskog stila oblikovanja s potpisom akademskog kipara i dizajnera nakita Silvija Hrnčira. Shaato – ručno kovani noževi & 100Laria – drvene daske za rezanje ime je brenda, a svaki se nož izrađuje po narudžbi te je izrada u cijelosti ručna – noževi se tako ručno kuju, bruse i oštre, bez preše ili kovačkog čekića. Većinu materijala Silvio nabavlja lokalno, a često reciklira materijale, koristeći ostatke iz radione ili okoline od kojih izrađuje drvene drške s uzorcima ili drvene korice. Uz noževe, predstavit će se i drvene daske za rezanje iz dizajnerskog studija 100Larija, također izrađene ručno od recikliranih materijala.

Radno vrijeme izlagača Malog placa je petak od 12:00 – 18:00h i subota od 11:00 – 18:00h.

Greencajt brine!

Ovogodišnji Greencajt Festival prilagođen je trenutnim okolnostima pa je u skladu sa time, uvjet za ulazak na festival EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze (ne stariji od 48 sati) te osobe koje posjeduju liječničku potvrdu da su prebolile bolest COVID-19 (maksimalno 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa). Djeca mlađa od 12 godina ne trebaju imati potvrde niti se testirati. Antigenski, tzv. brzi test, bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor Greencajt festivala po cijeni od 60 kn.

Budimo svi zajedno odgovorni i osigurajmo ugodno i bezbrižno druženje te ponesimo sa sobom lijepe uspomene kao i nova znanja i iskustva.