GREENCAJT

Postanite HP-ov partner u očuvanju okoliša

Na Greencajt festivalu u zelenoj expo zoni reciklirajte HP-ove tintne i tonerske potrošne materijale u okviru programa HP Planet Partners tako da postanu novi proizvodi i ne završe u oceanima ili na odlagalištima otpada.

GREEN.HR

Smanjenje vašeg utjecaja na okoliš nadilazi korištenje višekratne čaše za kavu ili postavljanje kante za recikliranje u uredu. Da biste doista imali značajan i pozitivan utjecaj na okoliš, morate razmisliti o dugoročnim učincima uređaja na koje se oslanja vaše poslovanje.

Nije novost da Hrvati vole novu tehnologiju. Neprestano mijenjamo pametne telefone za one najnovije na tržištu, prijenosna računala i druge uređaje za bolje modele. Međutim, to često znači da se naši odbačeni uređaji jednostavno bacaju i završavaju na odlagalištu. To predstavlja problem zbog opasnih materijala koji se nalaze u tim uređajima i zato što su se mnogi materijali mogli reciklirati čime bi se smanjio njihov štetan utjecaj na okoliš. Osim samih uređaja, tu su i njihovi potrošni materijali poput tintnih i tonerskih ispisnih uložaka.

Većina tvrtki redovito potroši nekoliko paketa tinti i tonera. Jedan toner može imati nevjerojatno štetne učinke za okoliš, a za njegovu izradu potrebno je gotovo 3,5 litara ulja i do 1000 godina da se razgradi. Diljem svijeta godišnje se koristi oko 1,3 milijarde tintnih ispisnih uložaka. Odnosno, kada bi se prazni ulošci tinte poredali jedni do drugog, čak dva puta bi okružili Zemlju. Zbog toga je recikliranje tonera i tinti apsolutno neophodno za svako poduzeće, ali i za svakog pojedinca koji ima home-office ili printer u svom domu.

Ponovno korištenje, odnosno punjenje, spremnika za tintu stvara manje otpada, ali se ono može napuniti samo dva ili tri puta. Mnogi ljudi kažu da je jeftinije napuniti uloške nego svaki put kupiti nove, ali za razliku od tintnih uložaka, ulošci za toner obično su dobri za samo nekoliko korištenja. Ako imate inkjet printer, nemojte dopustiti da uložak potpuno ostane bez tinte prije nego što ga ponovno napunite. Kada se inkjet spužva isuši, ne može se ponovno napuniti. Na kraju, kada su ispunili svoju ulogu, uloške je potrebno pravilno zbrinuti.


Danas proizvođači razmišljaju o svom utjecaju na okoliš, ali žele potaknuti svoje korisnike da čine isto. Primjerice, HP je pokrenuo program HP Planet Partners zahvaljujući kojem korisnici mogu reciklirati HP-ove tintne i tonerske potrošne materijale kako ne bi završili u oceanima ili na odlagalištima otpada. Do sada ih je reciklirano više od 916 milijuna, a nakon recikliranja postali su novi proizvodi. Nijedan originalni HP-ov ispisni uložak vraćen putem programa HP Planet Partners nikad se ne šalje na odlagalište otpada, a HP nikada ponovno ne puni niti prodaje ispisne uloške.

U sklopu programa, HP je prikupio i reciklirao više od 4,7 milijardi plastičnih boca koje su se kasnije koristile za proizvodnju novih HP-ovih tintnih ispisnih uložaka. Osim boca, za potrebe proizvodnje uložaka, tvrtka je koristila više od 114 milijuna plastičnih vješalica. Ovaj hvalevrijedan program samo je jedan u nizu uspješnica HP-a na njegovom putu održivosti i cilju da do 2040. postigne neto nultu emisiju stakleničkih plinova. U HP-u vjeruju da naše kolektivno ponašanje može stvoriti djelotvorniju promjenu nego radnje pojedinaca pa zato pozivaju da zajedno napravite pomak. U sklopu Greencajt festivala posjetitelji u zelenu Expo zonu mogu donijeti i reciklirati HP-ove tinte i tonere i Samsungove tonere. Stoga, ako i vi kod kuće ili u uredima imate iskorištene tinte i tonere, ponesite ih sa sobom na festival i odložite u HP-ovoj zoni tijekom tri dana trajanja Greencajta. Učinite nešto dobro za prirodu i podvodni svijet.

Greencajt brine!

Ovogodišnji Greencajt Festival prilagođen je trenutnim okolnostima pa je u skladu sa time, uvjet za ulazak na festival EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze (ne stariji od 48 sati) te osobe koje posjeduju liječničku potvrdu da su prebolile bolest COVID-19 (maksimalno 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa). Djeca mlađa od 12 godina ne trebaju imati potvrde niti se testirati. Antigenski, tzv. brzi test, bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor Greencajt festivala po cijeni od 60 kn.

Budimo svi zajedno odgovorni i osigurajmo ugodno i bezbrižno druženje te ponesimo sa sobom lijepe uspomene kao i nova znanja i iskustva.