GREENCAJT

Recept za održivi turizam: ni premalo ni previše

GREEN.HR

Što za Hrvatsku zapravo znači održivi turizam i kako se brendirati? Bila su to glavna pitanja panela pod nazivom “Održivi turizam: poliramo li imidž ili mislimo ozbiljno?” powered by HTZ na kojem su, nakon uvodnog govora ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, sudjelovali gradonačelnik grada Splita Ivica Puljak, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Gula, članica Uprave Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić i red. prof. s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Božo Skoko, a sve pod moderatorskom palicom Mislava Togonala.

Udio prihoda od turizma u hrvatskom BDP-u uvjerljivo je najveći u Europskoj uniji, što turizam čini jednom od ključnih gospodarskih grana u Hrvatskoj. No masovni dolasci turista, posebno tijekom ljetnih mjeseci, mogu negativno utjecati na okoliš, prirodna bogatstva i kulturno nasljeđe kroz koje smo se pozicionirali na svjetskoj karti vrhunskih destinacija. Prilikom odabira destinacija turisti diljem svijeta sve više uzimaju u obzir održivost područja, i to njih čak 69 posto, pokazuju podaci Europske komisije. “Svjesni smo da ni premalo ni previše nije dobro, kao i da je granica točno tamo gdje počinje interes za održivi turizam.”, zaključili su panelisti..

Prema istraživanjima Hrvatska je među 10 turistički najpopularnijih država, ali je istodobno na drugom mjestu po opterećenju i broju turista, iako cilj ne smije biti masovnost, nego uspješan turizam s manjim brojem turista. “Sve ono što nam se čini kao nedostatak pretvorimo u prednost pa tako umjesto razvikanih restorana i luksuznih hotela trebamo nuditi obiteljske restorane i hotele, iskustva autohtone destinacije. Hrvatska ima atribute samo treba bolje planirati i moramo mijenjati stvari ako želimo privući turiste veće platežne moći.”, rekao je Skoko, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za strateško komuniciranje, brendiranje države i turističkih destinacija.

Prakse održivog turizma mogu koristiti i lokalnim zajednicama i okolišu, a istovremeno potaknuti gospodarski rast u turističkoj industriji. Upravo je Međimurje jedna od samo četiri regionalne destinacije u cijelom svijetu koje imaju oznaku Green Destinations za održivi turizam. “Ovaj certifikat potvrđuje da radimo u održivom smjeru. Nudimo eko-muzeologiju i to je jedan od elementa koji je izuzetno važan za održivi turizam. Zov brzog novca je proklet, ali moramo misliti na razvoj. Male stvari, one koje ne vidimo, mogu biti jako zanimljive i upravo to je potencijal.”, rekao je Rudi Gula koji smatra da nema alternative osim da svi počnu poslovati prema principima održivosti.

Energetska transformacija je ostvariva, poručuju i iz Valamar Riviere koja je za 70 posto smanjila misije CO2 te su počeli koristiti obnovljivu energiju. “Centralna kuhinja u Istri priprema 30 tisuća obroka dnevno za sve okolne hotele i kampove, a surađujemo i s brojnim lokalnim OPG-ovima, rekla je Budin Arhanić koja je od početka 2022. godine članica Uprave Valamar Riviere, a od 2015. godine vodi i područje održivog poslovanja, u čemu je Valamar prepoznat kao predvodnik u Hrvatskoj i Europi.

Održivost znači i poštivanje destinacije u kojoj boravite. Stoga je na upit o medijskim napisima o neprihvatljivom ponašanju turista u Splitu, gradonačelnik Puljak istaknuo je da nije cilj kažnjavati turiste već motivirati ih da se ponašaju primjereno, zbog čega su odlučili angažirati zaštitare. “Održivi turizam je onaj koji radi i za dobrobit građana i zato treba pronaći balans između onih koji žive od turizma i onih koji ne žive od toga, zaključio je Puljak.