GREENCAJT

Zelena industrijska revolucija potiče transformacijski skok 

GREEN.HR

Svijet se nalazi na pragu zelene industrijske revolucije koja će transformirati način na koji proizvodimo i trošimo energiju te tako generirati ekonomski rast. U javnosti postoji sve veća svijest o nužnosti zaštite okoliša, a vlade i tvrtke sve više ulažu u zelenu transformaciju kako bi se ublažili negativni učinci klimatskih promjena s ciljem stvaranja održive budućnosti za sve nas. Alessio Terzi, istaknuti stručnjak u području klimatskih promjena i ekonomist pri Europskoj komisiji, kroz svoj rad u Europskoj komisiji i Europskoj središnjoj banci fokusiran je na utjecaj klimatskih promjena na razvoj i gospodarstvo. Cilj mu je prepoznati i iskoristiti načine na koje se društva mogu prilagoditi promjenama koje slijede.

Na predavanju “Dolazi zelena industrijska revolucija, jesmo li spremni?” powered by Europska komisija, Terzi je priznao neslaganje među ekonomistima o održivosti zelenih opcija, od kojih mnogi tvrde da su one nedostupno skupe. Međutim, naglašava da smo na pragu duboke promjene slične velikim industrijskim revolucijama iz prošlosti. Smatra da nadolazeću Zelenu industrijsku revoluciju ne treba gledati kao prepreku, već kao zlatnu priliku za društveni napredak, kao i da nije samo riječ o etičkoj obavezi da smanjimo naš ugljični otisak.

“Povlačeći paralele s povijesnim primjerima, vidljivo je da uvođenje bilo koje nove tehnologije često nailazi na otpor, posebno od strane onih koji imaju što izgubiti njenom primjenom. Zato je ključno razmotriti socijalnu dimenziju paralelno s tehnološkom promjenom, kako bi se ublažio otpor i ubrzao prijelaz.”, rekao je Terzi.  

Razmišljajući o prošlim energetskim tranzicijama, ističe da su sve nove tehnologije koje su zamijenile stare inicijalno bile skuplje. Primjer za to je prijelaz s konja na željeznice. Prema njemu, ovo bi se moglo primijeniti na trenutnu energetsku tranziciju. Kao i u prošlosti, na kraju ćemo doći do pariteta cijena između starih i novih tehnologija. Kada obnovljiva energija postane jeftina ili jeftinija od fosilnih goriva, tada će početi nagla akceleracija zelene industrijske revolucije. 

Terzi ističe da su početni dobici u produktivnosti često postupni, kao što je vidljivo u Prvoj industrijskoj revoluciji. Pravi procvat dogodio se tijekom Druge industrijske revolucije, kada je električna energija zamijenila ugljen i paru, revolucionirajući proizvodne procese. „Promatrajući Zelenu industrijsku revoluciju, možemo primijetiti da ona možda slijedi putanju prošlih revolucija. Početni rast može biti skroman, ali sekundarne inovacije u zelenoj tehnologiji imaju potencijal potaknuti skok u produktivnosti i pristupačnosti. To bi moglo odražavati transformacijski skok koji smo doživjeli od Prve do Druge industrijske revolucije.”, zaključio je Alessio, autor knjige: „Growth for Good: Reshaping Capitalism to Save Humanity from Climate Catastrophe“, koja je bila proglašena jednom od najboljih knjiga 2022. godine prema Foreign Affairsu.