GREENCAJT

Zeleni startupovi stižu na Greencajt: Doznajte sve o tehnologijama važnim za okoliš

Da tehnologija i okoliš naprosto moraju ići ruku pod ruku, svjedoče tome i ekipa iz GBC HUB-a, zelenih startupova koji za cilj imaju spasiti ono što se još uvijek spasiti da. Startupovi dolaze na Greencajt Festival predstaviti svoje hvalevrijedne projekte.

GREEN.HR

Ekosustav greentecha, bluetecha, cleantecha i svi ostali “zeleni” startupovi kojima je cilj pomoći u spašavanju Zemlje. Tako otprilike sebe opisuje ekipa iz GBC HUB-a koji je specijaliziran za zelene tehnologije i kojima je cilj smanjenje čovjekovog štetnog utjecaja na okoliš. Glavni pokretač cijelog projekta je Marko Brkljačić koji je ideju HUB-a uspio izrealizirati još prošle godine i danas, samo godinu dana poslije broj specijaliziranih HUB-ova unutar GBC-a svaki dan sve više raste. “Zašto hub? Jer ako svi zajedno potegnemo u istom smjeru postići ćemo puno višem nego da svaki zasebno poteže u tom smjeru slično kao i peloton u biciklizmu, gdje se grupa biciklista zajedno vozi puno brže nego svaki biciklist pojedinačno. Sada naš “peloton” broji preko 20 startupa, i svaki dan nas je sve više”, otkrio nam je u razgovoru Brkljačić koji je dodao kako tehnologije i okoliš itekako mogu zajedno funkcionirati. “Zeleno i tehnologija itekako idu ruku pod ruku, pogotovo jer nam je cilj smanjiti štetni učinak koje čovječanstvo ima na okoliš. Globalni ekosustav puca po šavovima, i tehnologijom mu moramo pomoći jer smo prirodni potencijal obnove odavno iscrpili. Baš iz tog razloga je stvoren GBC HUB, kako bi svatko od nas dao svoj mali tehnološki doprinos k ostvarenju ciljeva zacrtanih od UN-a i EU za 2030. odnosno 2050. godinu“ ističe Marko.

Kako je otkrio, njihovi startupovi paze na curenja metana, traže prirodne alternative za tekstilnu industriju, razvijaju carbon capture uređaje, smanjuju prehrambeni otpad, smanjuju potrošnju goriva prekooceanskim brodovima, optimiraju korištenje električne energije, smanjuju korištenje pesticida u poljoprivredi i još mnogo toga hvalevrijednog za naš okoliš. Svoje projekte i HUB-ove predstavit će i na prvom Greencajt festivalu gdje će u sklopu Zelenog Expoa, a pod pokroviteljstvom Philips Hrvatska predstaviti svoje startupove VeeMee, Miret, BiteMe!, GGO3, Projekt O2, ali i informirati ljude o tome kako utjecati na bolje sutra. “Na Greencajt festivalu pokazat ćemo posjetiteljima da ne postoji “silver bullet”, već mora svatko od nas napravit mali korak kako bi svi zajedno popravili svu onu štetu koju smo nanijeli našoj plavo-zelenoj planeti“, zaključio je Brkljačić.

Greencajt brine!

Ovogodišnji Greencajt Festival prilagođen je trenutnim okolnostima pa je u skladu sa time, uvjet za ulazak na festival EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije, osobe koje imaju negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove zemlje iz koje dolaze (ne stariji od 48 sati) te osobe koje posjeduju liječničku potvrdu da su prebolile bolest COVID-19 (maksimalno 180 dana od datuma pozitivnog PCR testa). Djeca mlađa od 12 godina ne trebaju imati potvrde niti se testirati. Antigenski, tzv. brzi test, bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor Greencajt festivala po cijeni od 60 kn.

Budimo svi zajedno odgovorni i osigurajmo ugodno i bezbrižno druženje te ponesimo sa sobom lijepe uspomene kao i nova znanja i iskustva.