Europe living the Green Deal

Prije nepunih 5 godina Europa se ujedinila oko zajedničkog cilja – izgraditi razvojni model koji će se temeljiti na čistom i kružnom gospodarstvu. Tako je nastao Europski zeleni plan. Taj model nije samo gospodarski isplativ – on je  i društveno odgovoran i  primjer zelene tranzicije na globalnoj razini. Postavljeni su ključni ciljevi Europe da do 2050. postane klimatski neutralna, kao i cilj smanjenja emisija za 55 % do 2030. U veljači 2024. postavljen je  i dodatni prijelazni cilj smanjenja emisija za 90 % do 2040.

Europa je pokazala da je moguće odvojiti gospodarski rast od emisija: od 1990. emisije stakleničkih plinova smanjile su se za 32,5 %, a europsko  gospodarstvo naraslo je za gotovo 70 %. Unatoč dvjema dosad nezabilježenim globalnim krizama, većina inicijativa Europske komisije predložena je i pretvorena u zakonodavstvo, a velike inicijative već su se oblikovale.

O tome što je sve učinjeno u cilju ostvarivanja zadanih ciljeva i što nam još predstoji govorit će Zrinka Ujević, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Zrinka Ujević
PREDSTAVNIŠTVO EUROPSKE KOMISIJE U HRVATSKOJ, VODITELJICA
Slobodan pristup publike na panel EU komisije.