Every Forest has a story…

Pripremite se za putovanje kroz čarobni svijet šuma – mjesta gdje se rađa život, a svako drvo nosi jedinstvenu priču. Funkcionirajući kao pluća našeg planeta, šume nam osiguravaju zrak koji udišemo i pružaju vitalne resurse za otprilike 1.6 milijardi ljudi širom svijeta. One su ključne za održavanje stabilnosti klime, čime osiguravaju i naš opstanak. Od visoravni Škotske do dubokih džungli Meksika, od suhih šuma Ugande do mističnih “oblak šuma” Kine, svaka šuma krije bogatstvo bioraznolikosti i jedinstvene ljepote.
Preko 200 milijuna hektara šuma diljem svijeta ponosno nosi FSC certifikat, što jamči njihovo održivo gospodarenje i čuva ih za buduće generacije. Unatoč njihovom neprocjenjivom doprinosu, šume se suočavaju s nizom opasnosti, uključujući sječu šuma, degradaciju i prirodne katastrofe pogoršane klimatskim promjenama.
Hrvatska se ističe kao svjetionik u ovom području, s čak 74% certificiranih šuma od strane FSC-a. Svaki korak prema očuvanju šuma nije samo korak za prirodu, već i za nas same. Neka nas ovo putovanje kroz šume podsjeti na našu povezanost s prirodom i inspirira da čuvamo ovaj dragocjeni dar za buduće generacije. Vidimo se u čarobnom svijetu šuma! A ako budete dobri, možda ugledamo i Štrumpfove…

Kim Carstensen
GENERALNI DIREKTOR "FOREST STEWARDSHIP COUNCIL"I LIDER GLOBALNE KLIMATSKE INICIJATIVE WWF INTERNATIONAL