GREENCAJT

Černobil i Fukushima su loši primjeri za zaključak da je nuklearna energija opasna 

GREEN.HR

“Od Černobila do Fukushime: postoji li kolektivni PTSP ili nuklearna energija još nije rekla zadnju riječ?” naziv je predavanja na kojemu se dr. sc. Tonči Tadić, fizičar i stručnjak za nuklearnu energiju, osvrnuo na neke od najvećih katastrofa izazvanih nuklearnom energijom koje su značajno utjecale na strah od ovog “opasnog” izvora energije. 

“Kao i velik broj drugih katastrofa modernog svijeta, za nesreće u Černobilu i Fukushimi odgovorni su prvenstveno loše rukovanje, ljudska glupost i nemar.”, jednostavno je sažeo Tadić istaknuvši da na pogreškama treba učiti. “Greška” Černobila nalazi se u ljudskom faktoru koji je odigrao ključnu bad guy ulogu, a ne u samoj energiji koja, sama po sebi, nije ni dobra ni loša – ona samo postoji u prirodi.”, pojašnjava ovaj nuklearni fizičar koji svojevrsnom dužnošću shvaća smanjivanje panike kod ljudi te objašnjavanje kako funkcioniraju nuklearni procesi s ciljem jednostavnijeg razumijevanja.

Usporedio je sve to s primjerom prvog sovjetskog modela s prednjim pogonom – popularnim Moskvičem. “Uzmeš stari Moskvič, prerežeš mu kočnice, najsnažnije pritisneš papučicu gasa i razbiješ se! I nakon toga zaključiš da su svi automobili opasni.”, slikovito je opisao Tadić, dodavši da su obje nesreće prilično loši primjeri za zaključak da je nuklearna energija opasna.

Podsjetio je da je do 2011. godine, kada se dogodila nesreća, Japan dobivao oko 30 posto električne energije iz nuklearki te dodao kako se zaboravlja da se nesreća u Fukushimi dogodila nakon potresa i tsunamija koji su bili kobni za jedan od 4 reaktora u Fukushimi, dok se o druge dvije nuklearke, koje su ostale sigurne, ne govori ništa. 

Usporedivši nesnalažljivost Japanaca i sklonost improvizaciji Hrvata, Tadić smatra da se tako nešto u Hrvatskoj ne bi moglo dogoditi. “Odgovorno tvrdim da se to u Hrvatskoj ne bi dogodilo – šef nuklearke bi nazvao premijera ili bi nazvao svog kolegu iz gardijske brigade ili kuma koji bi mu organizirao pomoć… Mi Hrvati smo nikakvi što se tiče dugoroočnog planiranja, ali smo zato fantastični improvizatori – što je istovremeno i šteta i sreća.”, kaže Tadić uz napomenu da je u Japanu sve detaljno planirano i ako netko nije planirao da će se dogoditi tsunami visine 15 metara, onda jednostavno ne postoji plan kako se ponašati u toj situaciji.

Osvrnuvši se na aktualnu energetsku situaciju, Tadić smatra “da bi Europa trebala podići zlatni spomenik Vladimiru Putinu, jer nas je podsjetio koliko je važna energetska neovisnost”, zbog čega u budućnosti (do 2040.) gotovo sve zemlje planiraju gradnju novih nuklearki i povećanje broja rektora. U Hrvatskoj kojoj, ponavlja, ne prijeti nikakva opasnost od NE Krško, još treba riješiti pitanje nuklearnog otpada. “Hrvatska je jedina članica EU koja nema riješeno odlagalište otpada. To je kao da imate kuću, ali nemate septičku jamu.” zaključio je na slikovit način Tonči Tadić svoje predavanje na Greencajtu.