GREENCAJT

There is no zero in zero waste

GREEN.HR

Život u kojem nema jednokratne plastike, u kojem meso i mliječne proizvode konzumiramo rijetko, gdje kupujemo namirnica onoliko koliko nam treba, a ostatke kompostiramo, gdje kontroliramo potrošnju energije, a svu odjeću i elektroniku kupujemo rabljenu – možda zvuči nedostižno, ali upravo takav život živi Gittemarie Johansen, poznata danska influencerica i zagovornica zero-waste načina života koja je na Greencajt festivalu održala izlaganje i radionicu pod nazivom “Trash workout” powered by Embassy of Denmark.

Gittemarie je svoje zero waste putovanje započela prije 8 godina, kada se fokusirala na smanjenje vlastitog ugljičnog otiska te je pokušala 30 dana ne stvarati nikakav otpad, što podijelila sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama. “Moje zero-waste putovanje započelo je tako što sam pročitala koliko godišnje se pronađe plastike u oceanu i shvatila da sva plastika koju sam držala u rukama još uvijek postoji! To mi je bilo šokantno i odlučila sam izazvati sebe i 30 dana živjeti bez otpada. Nakon uspješno završenog izazova, osjećala sam se ispunjenom i to mi je imalo smisla.”, rekla je ova stručnjakinja za zero-waste način života.

Međutim, Gittemarie smatra da je nepošteno prebaciti svu odgovornost na potrošača jer, kako kaže, odgovornost u održivosti leži na tri stupa: potrošači, vlade i korporacije. “Kad kupujete – to znači da glasate za taj proizvod i podržavate ga. Ako se ne slažete s time što je nešto u plastičnoj ambalaži, jasno recite NE toj korporaciji, ne kupujte i ne podržavajte.”, ističe Gittemarie, ali napominje da, nažalost, često nemamo izbora i prisiljeni smo kupovati nešto u, primjerice, plastičnoj ambalaži iako je ne podržavamo. U takvim situacijama je bitno ne osjećati se loše oko toga, nego na najbolji i svjesni način koristiti taj proizvod ili ga pokušati ponovno upotrijebiti.

“Nemojte sad doći doma i pobacati sve što je plastično i kupiti sve novo što je navodno održivo. Jer to je još gore. Upotrijebite sve što imate, popravite što se može popraviti i kupujte samo ono što morate. Ljudi često misle da je recikliranje rješenje za održivost, ali rekliciranje je samo početak, a ne odgovor i kraj.”, kaže Gittemarie, 29-ogodišnja Dankinja koja je izdala i sveobuhvatni vodič koji pomaže pojedincima da postanu svjesniji svog utjecaja na okoliš “Sustainable badass: a zero waste lifestyle guide“ koji sadrži praktične savjete kako svakodnevnim navikama utjecati na smanjenje otpada, recepte za veganska jela, ali i teme poput eko anksioznosti.

Gittemarie je podijelila i jednostavne korake koje svatko može poduzeti kako bi doprinio smanjenju svog negativnog utjecaja na okoliš. Predstavila je jednostavni četverotjedni ‘trash workout’ i izazvala publiku da ga isprobaju, a sastoji se od jedne svakodnevne male ili velike aktivnosti podijeljene po kategorijama (refuse, reduce, reuse, recycle, rot, repair, reflect). Za svaki dan je navela i konkretne primjere, poput toga da ponedjeljkom napravimo jelo bez mesa, u utorak ponesemo vlastitu šalicu za kavu ili posudu za hranu, u srijedu odbijemo u trgovini plastičnu vrećicu, četvrtkom ne kupimo novu odjeću, nego prepravimo staru ili kupimo second-hand, petkom otpratimo sve one osobe na društvenim mrežama koje potiču konzumerizam i počnemo pratiti one koji su u skladu s održivim načinom razmišljanja, vikendom kompostiramo i zasadimo začinsko biljke…

“Zero waste život je praksa, a ne cilj. Održivost nije samo jedna stvar.”, poručila je Gittemarie zaključivši da se treba fokusirati na ono što se može promijeniti. I da – ne budite u stresu, potpuni zero-waste ne postoji.