GREENCAJT

Energija, novac i politika: Tri lica jedne medalje

GREEN.HR

U razgovoru 1 na 1, ravnatelj REGEA-e Julije Domac i voditeljica strateških komunikacija REGEA-e Ivana Belić pozabavili su se temom zašto obnovljivi izvori energije još uvijek nisu najbolje što se Hrvatskoj može dogoditi, tko zaustavlja njihov razvoj te hoće li i oni posustati pod teretom populizma, malodušnosti i korupcije koji su zahvatili naše društvo.

REGEA je ustanova usredotočena na pružanje savjeta i inovativnih rješenja u sektoru energetike i zaštite okoliša s projektima na području cijele Europske unije. Pod njenim pokroviteljstvom razgovor pod nazivom “Energija, novac i politika: Tri lica jedne medalje” započeo je uvodom Domca koji je najavio kako će na panelu govoriti o energiji, politici, novcu, ali najviše o komunikaciji.

Na pitanje zašto je komunikacija bitna, voditeljica strateških komunikacija REGEA-e Ivana Belić odgovorila je sljedeće: „Komunikacija je bitna u svim segmentima društva. Kada pričamo o komunikaciji to je jedno od nezahvalnijih područja zbog toga što ljudi misle ako znaju govoriti da znaju i komunicirati.“

Javnost ne zna o energetici, a kada se radi o javnome dobru treba komunicirati i uključiti javnost. Kao struka snosimo odgovornost za to i kolektivna je krivnja što javnost nije upoznata sa temom energetike, rekao je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu. Domac je objasnio kako je važna politička volja kako bi se počele događati promjene te se politika treba početi bojati naroda jer inače neće biti nikakvih pomaka.

Energija i klima među najvećim su komunikacijskim izazovima današnjice, zbog čega je iznimno važno ove teme približiti građanima. U razgovoru smo doznali i kako povezati energiju, politiku i novac na način da zaista služe građanima.

Na pitanje o tome kako komunicirati vezano za teme energetike Belić je objasnila kako treba educirati novinare i urednike o načinu kako komunicirati o temama enregetike. „Treba dopustiti da svatko u lancu radi svoj dio posla jer u energetsku transformaciju trebaju svi biti uključeni“ izjavila je Belić.

Potrebno je dati ljudima da izraze svoje mišljenje, izjavio je Domac koji je ujedno i predsjednik FEDARENE– Europskog udruženja regija i energetskih agencija sa sjedištem u Bruxellesu, u četvrtom mandatu od 2003. godine pa sve do danas.

Kada bismo proizvodili svoju energiju bili bismo slobodni, a ovako nismo slobodni jer nismo energetski neovisni. Komunikacijom trebamo podizati nacionalnu svijest o temi eneregtike, izjavila je Ivana Belić.

Kada svatko od nas bude imao svoju sunčanu elektranu bit ćemo slobodni. Energija nije samo roba koju možeš samo kupiti ili ne već je ona neka vrsta ljudskog prava, zaključio je Domac, čija je agencija jedna od najuspješnih energetskih agencija i jedan od pionira energetske tranzicije u Hrvatskoj.